Handige tips voor de tafel

Voor een leuk gedekte tafel!

L_Broste_AV170482

1. Tafelkleed, lopers, placemats?

Een feestelijk gedekte tafel start bij het tafellinnen. Kies dus zeker voor een tafelkleed, een mooie loper, leuke placemats of een combinatie ervan. Voor een rustige en chique uitstraling is een effen wit tafelkleed over de tafel prachtig, maar ook een donker tafelkleed met licht servies. Iets speelser? Dan kan je ook kiezen voor iets uitbundiger door middel van felle kleuren.

Wat stoerder uiterlijk? Kies dan voor beige, bruin, taupe en grijze tinten. En dan in linnen uitvoering. Niet strak, maar wat sjofeler, iets speelser.

2. Durf te combineren

Je kunt overigens met het tafellinnen en servies alle kanten op. Combineer er ook zeker op los en durf te mixen. Juist met servies kan het erg speels en verrassend worden om servies met elkaar te combineren. Alles mag en kan.

Kijk ook eens op Pinterest

3. Borden

Voor elk gerecht zet je een bord neer en ook de soepkom erbij is mooi. Zo’n stapeltje borden staat ​​ook nog eens prachtig en combineren is juist zo leuk! Lekker uitpakken. Ook onderborden doen het goed om het geheel mooi te krijgen.

Waar ik zelf veel mee werk is houten schijven die ik als onderbord gebruik.

4. Bestek indekken

Staan er meerdere gangen op het menu? Dan is het mooi om ook alvast het bestek in te dekken. Al die messen, lepels en vorken op tafel geven toch het gevoel alsof je dineert in een luxe 5-sterren restaurant. Als je niet zeker weet hoe het bestek hoort te liggen, hier nog enkele tips: rechts van het bord liggen altijd de lepels en de messen met de snijkant naar het bord toe, links liggen altijd de vorken en boven het bord het dessertbestek met de steel van het lepeltje naar rechts en van het vorkje naar links. Verder werk je altijd van groot (het dichtste tegen het bord aan) naar klein (het verste weg).

5. Glaswerk

Bij een mooi ingedekte tafel horen mooie glazen! Beetje chique glazen zijn bijvoorbeeld Broste glazen met bubbels of de mond geblazen glazen Smoke of Amber, die gekleurd zijn. Voor het indekken leuk om te weten dat, volgens de etiquette, je de wijnglazen boven het mes neer zet en het waterglas schuin eronder.

6. Aankleding

Aankleding van de tafel is leuk en bepalend! Denk aan vaasjes in het midden, wat verse bloemen, takjes kruiden bij elkaar gebonden, een persoonlijk kaartje met leuke tekst. Kop en Mok verkoopt leuke kaartjes om bij de borden te zetten.  Hou je de versiering laag dan zie je diegene tegenover je ook nog.  Maar even lekker uitbundig? Zet prachtige hoge vazen met bloemen, of hoge kandelaars, waar je onderdoor kan kijken. Maar een bloem, tak of kruiden uit eigen tuin op of naast je bord kan ook al wonderen doen !

Naast de tafel kan je ook de stoel versieren. Leuk lint er omheen met eventueel leuk toefje kruiden, bloemen, of tijdens de feestdagen iets toepasselijks zoals bv een kerstbal, takje mistletoe.

En niet te vergeten de servetten!! Vouwen of leuk onder een bord, servet of je couvert.

Naamkaartjes ook leuk! Maar let op de tafelschikking dan. Soms is het leuker om niet van te voren aan te geven wie waar moet zitten.

En last but not least, kaarsen, lichtjes, waxine houders, soms een lichtslinger(voor tafel met kleine kinderen erbij)

Kijk ook op Pinterest. Bron van inspiratie! Succes …

Kop&Mok op Pinterest